Mám kamenné stavení a přemýšlel jsem jak větrat chalupu po dobu co nejsem doma.
Po zvažování možností jsem se rozhodl pro stavbu a instalaci solárního teplovzdušného koletoru
primární cíl byl větrání předehřátým vzduchem, sekundární (příjemný bonus) pak vytápění.
Tento první kus jsem bral víceméně jako testovací, proto některé materiály nejsou úplně top

stavba:
- Box kolektoru vyroben z OSB desek a prken co jsem našel ve stodole
- na dno izolace. Použil jsem 2 cm epx (nepředpokládám vyšší teplotu než 80 stupňů
- z latiček vytvořen rámeček do kterého je vypnutá sklolaminátová černá síť (z obou stran), což znásobuje dopadovou plochu
- rošt vložen šikmo do boxu
- zvenku potom těsnění, polykarbonátové čiré komůrkové desky 8 mm a celé to zafixováno hliníkovým oplechováním
- dole díry pro nasávání čerstvého vzduchu překryté mřížkou z jsemné síťoviny
- nahoře díra do baráku, instalován větrák do PC 180 mm se skokovou regulací otáček (až 220 kubíků za hodinu)
- napájení solárním panelem
- ovládání spínání pomocí jednoduchého termostatu určeného pro spínání odvětrávání rozvaděčových skříní. Použity 2 termostaty, první sepne motor na 600 otáček při 30 stupních, při 40 sepne druhý termostat a motor běží na plný pecky

- za ventilátorem v potrubí instalovaná zpětná klapka
- pro sledování teploty je u ventilárou teplotní čidlo a uvnitř domu pak ukazatel (digitální teploměr)
Funkce: čerstvý studený vzduch nasáván dole stoupá skrz síť ohříván vzhůru. po dosažení definované teploty sepne termostat a ventliátor napájený solárním panelem začne foukat teplý vzduch do domu
výsledky:
při venkovní teplotě 9°C byla špičková teplota (mezi 13-15 hodinou) 55°C, za plného výkonu ventilátoru (teoreticky 220 kubíků za hodinu - ztráty). Jinak až do 18:00 dokud mi nazačne stínit stodola teplota vzduchu neklesá pod 45°C