Stránka 2 z 2

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 12.05.2017 10:08
od JenDAG
Epoxidova dvouslozkova barva.

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 27.02.2018 13:57
od soky
Já se plechovejch kanystrů něco nahledal ale nakonec sem nějaký našel právě v armyshopu a další někde na fóru, dokonce za pár šupů. Kupovat nový je dost drahá legrace, lepší je obětovat ten čas. Benzín bych do plastu nedával. Naopak slivovici bych zase nedával do nerezu, když už to tu řešíte :mrgreen: Na tu mám tyhle plasťáky s kohoutkem https://www.poblijony.cz/kanystry/

Spam. Ban. Fab

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 28.02.2018 11:09
od Kapo
Hmmm, prvý príspevok s reklamou? Tož snad máš rád banány.

Apropó, slivovicu /a aj hoc aký destilát/ odporúčat dávat do plastu?? tak to by si zalúžil vykastrovat. :puke

.... Pokud by ji lidé nechali v plastu, asi by se brzy divili. Alkohol plastové nádoby rozpouští a chemické látky, změkčovadla a ftaláty se do destilátu uvolňují.....

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 01.03.2018 15:22
od Matěj
Onehdy jsem potkal při cestě podchodem skupinku pravděpodobně bezdomovců, kteří zdatně popíjeli nějaký destilát z platového kanistru o objemu asi 5 litrů s nápisem vodka, zbytek popisku si už nepamatuji, tak neřeknu, co to bylo přesně zač, každopádně lihový odér sekundoval jejich zanedbanému pachu. Vypadalo to vyrobeno ale průmyslově. Každopádně vypadali spokojeně a nějaké ftaláty a změkčovadla asi neřešili... Tak asi i výrobci takových jistě kvalitních chuťovek to davaji do plastů. :D

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 01.03.2018 20:10
od Rafael
Všelijaké plastové nádoby na technický líh jako PHM apod. proč ne.
*
Ale skladovat nebo distribuovat v nich pitné lihoviny mi přijde velmi nechutné a svědčící o neúctě ke kvalitnímu alkoholu.
Ten se skladuje ve skle, dřevu, nerezu nebo v kamenině.
Ne, že by se z těch ftalátů někdo přímo otrávil, ale jejích zdravotní závadnost je u některých materiálů prokázána a není v laických silách poznat u kterých.
*
Nicméně jsou nejrůznější plastové kádě, kvasné tanky apod. Hlavně ve vinařství. Ale ty mají potravinářský atest na víno. Takže i do nich bych nikdy nějaký výšeprocentní lihovinu nedal.
*
A jak se oficiálně distribuje potravinářský 96% líh?
Myslel jsem si donedávna, že výhradně jen v nerezových cisternách. Ale není tomu tak.
"Menším" odběratelům je z lihovarů dovážen v IBC 1000l kontejnerech. Plastových. Ty prý mají speciální atest na takové koncentrace, ale i tak slouží jen k přepravě.
Mimo zrání kde jsou dřevěné sudy nenahraditelné, používají všichni výrobci ve všech fázích nerezové nádoby.

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 12.03.2018 19:59
od Foxy
Rafael píše:Všelijaké plastové nádoby na technický líh jako PHM apod. proč ne.
*
Ale skladovat nebo distribuovat v nich pitné lihoviny mi přijde velmi nechutné a svědčící o neúctě ke kvalitnímu alkoholu.
Ten se skladuje ve skle, dřevu, nerezu nebo v kamenině.

V zavedených poměrech mírové blaženosti zajisté ano.
Ale když jsme s naší pojízdnou spojařskou dílnou odjížděli na Slovač na cvičení "Štít 72", furt mi nedocházelo, proč náš řidič tak zuřivě sháněl nové, dosud ještě nepoužité kanystry (standardní 20l "jerrycan"), a navíc je ještě vyplachoval vroucí vodou.
Došlo mi to při návratu, kdy vracející se vojska byla hned při příjezdu podrobena obzvláště pečlivému filcuňku, zaměřenému na ze Slovače propašovávaný chlast. Jako návnada pro pátrače sloužila půllitrovka jakési podřadné lihoviny, ledabyle ukrytá ve skříňce s nářadím, kterážto byla vítězoslavně a za výhrůžného slovního doprovodu typu hromyblesky, promptně zabavena. To, že ve dvou špinavých, zablácených kanystrech, v klecích vejtřasky mezi kanystry s naftou uložených, bylo 40 litrů prvotřídní slivovice, na to ti troubové nepřišli.
Proč to píšu; ještě po roce, kdy jsem šel do civilu, (a kdy ty dva kanystry byly v příručním skladu řádně uloženy mezi mazivy a oleji, samozřejmě s označením "Denaturovaný líh"), tak ta slivovice byla stále perfektní. Ani to, že oba kanystry už zdaleka nebyly plné ;) , tak ani vnitřní červenohnědý nátěr, ani gumové těsnění uzávěru, chuť vysokoprocentní slivovice i po té dlouhé době nikterak nenarušily.
Tolik k možnému skladování i docela kvalitního alkoholu v bojových podmínkách.

Re: Kanystry na PHM.

PříspěvekNapsal: 12.03.2018 21:16
od Rafael
No, jo když to jinak nešlo nebo v PA době by jiná možnost nebyla...

Proč ne, nikdo by se tím neotrávil a ani zvlášť nekontaminoval.
Líh nevytváří se žádnými nádobami nebo s materiály na nich použivanými žádné nebezpečné sloučeniny. A možná i s vnitřními nátěry kanystrů když je "jen velmi slabé rozpouštědlo".
*