Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod Hohepa » 24.01.2015 14:40

V případě podtlaku se záporné hodnoty udávají běžně - je to rozdíl oproti normálnímu atmosférickému tlaku 1 atm.
Kdyby to výrobce udával v absolutní hodnotě +0,069 Bar tak to pro spoustu lidí prostě nebude podtlak :D
I tlak v pneumatikách "začíná" na nule a ne na jedné :D
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2385
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 10.02.2015 20:17

Joe Azbest píše:Tak pár zkušeností s vakuováním. Podařilo se mi koupit na bazošu slušnou, mírně jetou vakuovačku za slušny peníze (http://www.homeplus.cz/homeplus/eshop/1 ... ka-YJS-600). Není to tak jednoduchy jak to vypadá na první pohled. Vybíral jsem napřed sáčky na vakuování a mylar jsem zavrhnul, protože to je hodně předraženej drek. Zásoby budou ve sklepě v temnu a chladnu a ještě v plastovém sudu, a tak to nemusí být zrovna v tomto obalu. Volba nakonec padla na vícevrstvé sáčky PA-PE (polyamid-polyetylen) se sílou stěny 0,12mm. Fakt je, že žádný materiál sáčku nezajistí vakuum natrvalo a po určitém čase dojde k průniku z vnějšího prostředí. Začal jsem vakuovat zatím jenom trvanlivé potraviny (rýže) a chtěl jsem postup vylepšit o kyslíkové absorbéry. Bohužel v ČR je nekoupíte a jedinná firma která je prodává vyžaduje před koupí konzultaci o účelu použití. Emailová komunikace se zástupcem firmy by byla na samostatný příspěvek :)
Dají se ale bez problémů objednat na http://shop.conserva.de/de/12-sauerstoff-absorber .
Po zavakuování (tato vakuovačka dělá dost vysoký stupeň vakua) vznikl neforemný balvan rýže, velice tvrdý a pevný. Protože mi vadil tvar, který je pro další uskladnění nevhodný, pokusil jsem se dát sáček s rýží při vakuování do krabice aby vnější tvar byl trochu přijatelnější pro skladování. To se bohužel nepovedlo, protože sáček se v místě sváru deformuje a špatně se svaří. Tyto trvanlivé potraviny nebudu točit, protože životnost rýže, luštěnin ap. je i několik desítek let. Do sáčku před vakuováním dávám část původního obalu, abych věděl co to je za druh a některé další údaje. A když žádná krize nenastane, tak budu mít jako důchodce co jíst :-)
A protože jeden ze scénařů řešení budoucí finanční krize je masivní inflace, tak to je i rozumny uložení finančních prostředků, protože za deset, patnáct let bude cena jednoho kilogramu trvanlivých potravin asi úplně jiná než dnes, určitě ne levnější.


tomu říkám super koupě, gratuluji !
koukal jsem na stránky výrobcehttp://trigold.en.ec21.com/
se solidním nerezovým obalem a pořádnou pumpou jdou asi jen na export.
jak široký to dělá sváry, platí to těch 5mm?
určitě se nad ní zamyslím, stojí za hřích.

koukal jsem taky na ebay.de na svařovačky a vakuovačky tady :
http://i.imgur.com/0iQx5vh.jpg *zvětšit myší

slinil jsem taky u těhle:
Obrázek
1.http://www.amazon.com/Weston-65-0201-Pro-2300-Vacuum-Sealer/dp/B001GP81R2/ref=cm_rdp_product

Obrázek
2.http://www.amazon.com/VacMaster-VP112-Chamber-Vacuum-Sealer/dp/B003YE8FG0/ref=sr_1_2?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1423595114&sr=1-2&keywords=VacMaster+VP210C

Obrázek
3.http://www.amazon.com/VacMaster-VP210-Chamber-Vacuum-Sealer/dp/B001Q3LSW4/ref=sr_1_1?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1423595384&sr=1-1&keywords=VacMaster+VP210C

video na 2a3 v AJ https://www.youtube.com/watch?v=3oCZbh77Q0g&hd=1

+ tady recenze: https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=cs&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.vacuumsealerdigest.com%2Fvacmaster-vp210c-review%2F&edit-text=

URČITĚ každá mašina , která se komukoli dostane pod ruku udělá svojí práci, i ta za pár korun .
asi nejvíc záleží k jakým účelům a jak často s ní plánujeme dělat.

---

zajímavý tipy např. tady ( sorry v AJ) na youtube kolem podomácku dehydrované stravy na cesty (s vakuováním)

https://www.youtube.com/watch?v=yvOFWR5tfQ8

vše se točí kolem preppers, camping, hiking atd.
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 21.02.2015 16:26

využil jsem nečekané nábídky a pořídil si tuto startovní vakuovačku za hubičku (500,-Kč + poštovné)
tech.info: Maximální vstupní výkon: 300 W Maximální úroveň podtlaku: -830 mbaru Sací výkon: 16 lt./min.
i když to není takový sací vampír, jako YJS-600 ve vybavení Joe Azbesta , pro seznámení a testování bude také vhodným kandidátem

pokud se budete chtít podělit o jakékoli další praktické tipy/hacky kolem vakuovaček, či dobrý zdroj na plast pytlíky, či nekonečné rukávy budete samozřejmě vítáni :yes !

Obrázek

na začátek si budu moci alespoň vychutnat aromata vypražené kávičky.
(většinou si kupuji zelenou a dopeču si jí doma, ale nějak to zblbli a zabalili již praženou)
jelikož se mi jiná vakuová nádoba na kávu z nějakého důvodu uvolňuje ( nemyslím, že je to zvýšenou gasifikací kávy )
raději si ji takhle udržím čerstvou.

Obrázek

doufám, že nikoho neurazí, přidám li odkaz na seznam / mapu pražíren kávy
třeba si najdete tu , která je svým zrnem vašemu srdci nejblíže¸¸.•*¨*•♫♪

Kód: Vybrat vše
http://www.prazirny.eu/

Obrázek
btw:ten kontakt jsem jim tam poslal,ať ho přihodí na té mapě k ostatním.
pokud by chtěl kdokoli poslat tu svojí pražírnu, která tam ještě není, tak jim to pošlete na: info(zavináč)praz...
Naposledy upravil tibet dne 21.02.2015 23:35, celkově upraveno 21
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod herman » 21.02.2015 16:39

To asi nejsou všechny, že?
Chybí mi tam třeba tato
http://www.prazirna.com/?kontakt,2
Nejedná se o reklamu, já totiž kafe nepiji, prostě mi nešmakuje.
Uživatelský avatar
herman
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 1882
Registrován: 26.12.2013 17:51
Bydliště: Ostrava

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 21.02.2015 16:59

chápu, spamovaní také nesnáším, jak podomní prodejce!

bohužel ta pražírna co jsi uvedl v odkazu již v tom seznamu byla, ale... :shock: / viz níže

...pražírna už na seznamu byla a nechala se odstranit kvůli negativním recenzím. Zařadit ji tedy znovu bohužel nemůžeme, i když je nám líto, že se spíše nepokusili o zlepšení kvality a narovnání reputace.


Obrázek

přišlo mi šikovný pro všechny ty, co si rádi vychutnají šálek kávy nebo čajíku na chuť, a to jak doma , tak i na cestách.
i taková meltička je dobrota, dělali z ní kdysi výbornou bílou kávu s krajícem chleba ke knídani.
Naposledy upravil tibet dne 22.02.2015 0:10, celkově upraveno 7
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod Joe Azbest » 21.02.2015 18:24

Tak vakuovačka je otestovaná a funguje to tak jak si představuju (ten svár je skutečně 5mm, akorát jsem musel vyměnit tu samolepící teflonovou pásku, ta byla prodřená). Byla to náhoda, že jsem zrovna kápl na Bazošu na ten inzerát. Teď jsem četl, že zrovna rýže a ryby jsou velice uzkoprofilové potraviny na Ukrajině. To přesně odpovídá tomu jak vypadá ekonomický kolaps - u všech potravin z dovozu vyletí ceny do astronomických výšek, nebo nejsou k dostání vůbec. Když vidím kolik stojí pětikilový pytlík rýže tak jsem k neudržení .......... :D Nebo konzerva tuňáka, nebo sardinky.........
Joe Azbest
 
Příspěvky: 278
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod proforma » 22.02.2015 19:09

Ja mam ted prave objednanu 4tatus (nova znacka profi rady Laicy). Pocitam, ze kdyz su udelam suseny maso, to zavakuuju a strcim do mrazaku, melo by vydrzet temer neomezene? :-) Jednak na cundry, jednak jako zeleznou zasocu na co kdyby... Pak je to lehky a vyzivny pro presuny...
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
 
Příspěvky: 1711
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod Joe Azbest » 22.02.2015 19:23

Pozor na botulin. Ten vzniká ve vlhku bez přístupu kyslíku a pokud maso opravdu dobře nevysušíš, tak by mohlo být reálny riziko těžké otravy až smrti. Prodávany sušeny maso je pravděpodobně v ochranné atmosféře a ne ve vakuu.
Joe Azbest
 
Příspěvky: 278
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 04.03.2015 14:12

tipy na vakuování zavařovacích sklenic s kovovým víčkem ( angličtina ) :

Obrázek

https://www.youtube.com/watch?v=rJqVQn_JeCQ

Obrázek

https://www.youtube.com/watch?v=KEg_MtIePfs

--------------------------------------------------

nemá někdo vyzkoušenou tuhle zavařovací fólii?
Obrázek
zavařovací fólie k zavařovačce fólií F-FS40, popisovatelná, teplota používání: -40°C až 110°C
3x10m za 198,-Kč mi přijde hezká cena ( i když šíře není uvedena )
https://www.gme.cz/zavarovaci-folie-f-fo70-p759-473

----------------------------------------------------

vakuování můžeme použít nejen na potraviny, ale i náboje či celé zbraně.
Obrázek
dusíková atmosféra by byla jistě lepší, ale třeba se k tomu zde na rozpadu také dopracujem :yes
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod proforma » 05.03.2015 19:15

@Joe Azbest: nemelo by te eventualni tvorbe botulotoxinu zabranit to zamrazeni? Tohle me nenapdlo, tak jen zvazuju riziko.
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
 
Příspěvky: 1711
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod proforma » 05.03.2015 19:45

Tak jsem to nasla:
"Vegetativní forma Cl. botulinum roste v rozmezí teplot 10-50 °C a přestává se množit při pH nižším než 4,5. Klostridia jsou relativně citlivá na obsah soli (NaCl) v potravině. Účinnou zábranu množení klostridií v potravinách představuje dusitan."

Takze nasolit a zamrazit - melo by stacit kazde z techto jednotlivych opatreni. Hollt - nasi predci vedeli, proc pouzivaji sul :-)

Jinak ja jsem presla na nasledujici postup:
- maso umyt, lehce namrazit, nakrajet a namarinovat.
- napichat na spizove jehly a zavesene na hrnci nechat 10 min. pri 80 C v troube. Kdyz je to na vyssi teplotu nebo dyl, uzavrou se pory v mase (jako pri peceni) a hur se to susi. Ale kdo chce, klidne muze, jen to suseni bude trvat o par hodin dele.
- ususim, napichnu znovu na jehly a necham 10 min. v troube na 120 C.
- presypu do pytliku a zavakuuji. Necham vychladnout a sup s tim do mrazaku.
Tu dvoji sterilizaci by snad zadne breberky prezit nemely :-)
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
 
Příspěvky: 1711
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 17.03.2015 15:41

Obrázek
Sous-vide* za babku

malý tip pro vlastníky vakuovacích zářízení

podmínkou je však starý překapávač kávy, a hlavně chuť ke konzumaci s :beer

podrobný návod zde:

Kód: Vybrat vše
http://www.survivalman.cz/news/kaficko-nebo-masicko-sous-vide-za-babku/


vysvětlivky:
*Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená "ve vakuu") je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolvané vodní lázni.

! Dávejte pozor, aby tekutiny vakuovačku nezničily !

----------------------------------------------------------

jo na další sáčky pro vakuování jsem narazil taky zde:
Kód: Vybrat vše
http://www.farmarik.cz/pro-vyrobce/zpracovani-masa/vakuovaci-folie-a-sacky?view_style=grid&view_count=18&view_sort=position

ale stejně nejlepší by byl ten nekonečnej rukáv z milaru ( to jsou ty stříbrný)
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod Hohepa » 17.03.2015 22:58

Osobně mám z Sous-vide přípravy osypky.
Módní nesmysl, časovaná bomba a potencionální průser.

Připomenu, proč se botulotoxinu česky říká klobásový jed.
Protože vznikal v klobásách při uzení na nedostatečné teplotě .
Při přípravě masa , právě kvůli botulu musí teplota přesáhnout 70 °C.

Už vidím jak v hospodě český vychcaný kuchař si nasáčkuje maso minimálně na týden dopředu,
pak to Sous-vide ohřeje na 60°C a oflambuje Propanovým hořákem.
To je nejlepší cesta jak se přiotrávit Botulotoxinem.
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2385
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod Desouza » 18.03.2015 0:02

Máš pravdu .

Informační centrum Ministerstva zemědělství
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx

To podstatné :
Velké zdravotní riziko představují čerstvé potraviny (ovoce, houby) balené v plastových foliích s nízkou výměnou vzduchu, potraviny balené vakuově či v obalech s modifikovanou atmosférou chudou na kyslík nebo hotové pokrmy připravované metodou „sous vide“.


Prevence proti botulismu vyžaduje:

- podrobení málo kyselých nebo nekyselých potravin sporocidnímu záhřevu – 120 oC po dobu minimálně 3 minut. tento tepelný zákrok ničí vegetativní buňky i spory C. botulinum. Pokud tento tepelný zákrok nelze aplikovat v podmínkách domácího zavařování, např. zeleniny, provést sterilizaci dva dny po sobě. Při prvním tepelném ošetření spory C. botulinum vyklíčí a změní se ve vegetativní buňky. Při druhém tepelném ošetření dojde ke zničení těchto buněk i event. vytvořeného botulotoxinu.

- použití konzervačních činidel (kuchyňská sůl, dusitany) v dostatečné koncentraci. Některé sterilované výrobky se potom mohou podrobit tepelným zákrokům při nižší teplotě, protože konzervační látky podporují účinky záhřevu.

- okyselení potravin na hodnotu pH nižší než 4,5.

- kontrolu těsnosti uzávěrů a plechovek, aby nedošlo k sekundární kontaminaci.

- balení čerstvé zeleniny a hub do perforovaných folií a obalů, aby nedošlo k vytvoření podmínek bezkyslíkaté atmosféry.

- uchovávání potravin a pokrmů v teplotách nižších nebo max. 3 oC.

- dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 oC po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.
Vincit omnia veritas .
Uživatelský avatar
Desouza
 
Příspěvky: 793
Registrován: 02.08.2012 18:07
Bydliště: Za koncem světa

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 19.03.2015 6:24

teda musím vám říct, že bych to vaší zdravou dietu ani strach z nějakýho botulismu fakt nechtěl.
bát se vzít pomalu vzít něco do huby, protože to může být otrávený, či nezdravý musí bejt
ukrutný utrpení,kterým fakt netrpím.
život se má prožít vesele a naplno, dodávat lidem kolem radost a pohodu, ale né jako "Igor Hnízdo" z obecný školy, nebo "černá kronika" z ať žijí duchové.

není nad dobře upečenej steak spolu s přáteli či rodinou ( protože "vo čem ten život potom vlastně je?")
Obrázek

Kód: Vybrat vše
“It is common sense to take a method and try it. If it fails, admit it frankly and try another. But above all, try something.”
― Franklin D. Roosevelt, Looking Forward
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod Hohepa » 19.03.2015 22:35

Už tě vidím jak na 60°C v kávovaru dobře "upečeš" steak. :lol: :ne
Docela by mě zajímalo kolikrát týdně/měsíčně vaříš, že se tu navážíš do ostatních.
Nemusím být Igor nebo Kronika abych dával přednost klasickému grilování před flambování propanovým hořákem. :puke

P.S.: troufám si tvrdit, že na tom tvým obrázku je klasicky připravený steak , žádná ojebávka z kávovaru
http://www.thedrewearmsinn.co.uk/restaurant/menu/
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2385
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 20.03.2015 6:38

nevím, že si všechno bereš tak osobně...
nemám potřebu se do někoho bezdůvodně navážet, rád pokecám o jakýchkoli zajímavých nebo
až bláznivých věcech s kýmkoli, odkudkoli, bez ohledu na to jestli bude s mých názorem souhlasit
či nikoli.smysl pro humor samozřejmě je ten klíč k pohodě.
x
např. ten steak připravovaný ala sous-vide se samozřejmě na konci po vyjmutí s obalu ještě orestuje naprudko, nebo se udělá lahodná krustička na zahradním grilu apod.
x
doma každý den nevařím, ale jsem jinak z oboru kuchař-číšník.
( uvedené stránky na homo-domo sous-vide nevlastním, ani toho člověka neznám)
x
obrázek steaku byl uveden jako "podpora pavlova reflexu" rozpadlíkům, né jako chlouba mého kulinářského umění.každý si přece ilustraci může najít pomocí vyhledávače google image search.
x
pokud tě mé přízpěvky nenaplňují, tak je spousta zajímavějších vláken, kde jistě ocení
tvůj věcný názor?
x
nemáš nějaký zajímavý tip k vakuovačkám, popřípadě nějakou vychytávku, či zdroj levných obalů?
a nezkoušil jsi výrobu domácí dehydrované vakuované stravy, podobně jako na tomto videu? (AJ)
(youtube kanál :Yankee Self-Sufficiency (Combining Snarky and Fine Coffee)
Obrázek
https://www.youtube.com/watch?v=yvOFWR5tfQ8
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod tibet » 20.03.2015 8:47

po dobrém jídle přichází dobrá kávička nebo čajík.
kupujete si praženou zrnkovou , nebo zelenou a sami si jí pražíte?
doma, nebo přímo v térénu k krásným výhledem? :yes
Obrázek

Obrázek
zdroj: http://www.fm-group-kava.cz/prazeni-kavy-a99

---------------------

jedno asi z nejvíce oblíbených obalů pro dlouhodobé uskladnění
( i vakuově ) budou nepochybně z myralu.
v tom to musí vydržet roky ve fantastickým stavu.
Obrázek

samotnou praženou kávu pro denní použití držím buď zavakuovanou
ve skleněný zavařovací sklenici v temnu, anebo ve vakuový dóze od de longhi.
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
tibet
 
Příspěvky: 62
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod pyronovotny » 17.06.2015 7:35

Máte někdo doma vakuovačku concept VA0010?Je teď v makru za solidní peníze 1633kč včetně doz a folií.
pyronovotny
 
Příspěvky: 15
Registrován: 17.07.2014 20:43

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvekod step » 30.06.2015 17:18

Koupil jsem stejnou vakuovačku jako Joe Azbest - YJS-600, paní v e-shopu mi sdělila, že už nejsou k dostání :-x , ale jestli chci, tak mi pošle poslední předváděcí kus za poloviční cenu s normální dvouletou zárukou :yes .
Okamžitě jsem vyzkoušel vakuování chleba, neboť jsem jel na týden na jachtu a chtěl jsem jej chránit před rozmočením.
První pokus s automatickým vakuováním dopadl jak dopadl :lol:
IMG-20150508-WA0018.jpeg

chléb se o třetinu zmenšil, a ze spodní strany se utvořila dutina, že by se do ní vešla malá láhev rumu.
Nicméně po 5 dnech skladování, jsem na chlebu nepozoroval stopy plísně, zápachu a ani změnu chuťi. Delší dobu už bych ho ale asi nenechával skladovat. Po vybalení z pytlíku chléb zaujímal stále stejný tvar, takže po ukrojení krajíce tento vypadal jako Turecký půlměsíc a na šířku měl asi 2 cm. Aspoň jsem ušetřil za máslo a chléb byl dokonale hutný.

Smysluplné využití vakuování chleba vidím při nutnosti uspořit značnou část místa v batohu a zároveň v nutnosti ochrany před vlhkem a znečištěním.
Druhá možnost přicházející v úvahu by bylo dlouhodobé skladování chleba v mrazáku pro úsporu místa.
step
 
Příspěvky: 86
Registrován: 04.04.2015 16:50

PředchozíDalší

Zpět na Přežití v obydlených oblastech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník