Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvekod miki » 11.11.2013 19:15

Zdravím.
Tak k těm detailům ten výfuk mám ještě utlumený dalším tlumičem (kovová bedna vyplněná ocelovou vatou od soustruhu), ta je obložena minerální vatou. Celá elektrocentrála (je to vojenská uloženka 3 KW) je v bedně s 5 ti cm čedičovou vatou a s dvířky na nastartování. Celá bedna je na gumových silentblocích. Ještě je vybavena sáním studeného vzduchu na chlazení (odpadní trubka cca 110 mm-WC), teplý vzduch jde do společných prostor sklepa. Teda ihned za dveřmi mého sklepa je sice slyšet, ale již v přízemí v bytě nic neslyšíš. Do 1 patra kde bydlím mám natažený kabel ze sklepa přes stoupací šachtu a končí na háčku pod bytovou skříní.
Výfuk :
Máte pánové pravdu, že ten výfuk byl problém. Prvně jsem ho zaústil do kanalizace, neosvědčilo se smrděl celý dům.
(I když nevím dodnes kudy se to mohlo dostávat ven)
Tak jsem to vyvedl ven do úrovně terénu skrz okno ve sklepě, neosvědčilo se smrděla celá jedna strana baráku. Poslední výkřik a myslím poslední.... Dal jsem to do okapní roury a tou to jde až na střechu jen se musí zajistit aby vodní uzávěr byl plný vody, v létě je někdy vyschlá. Když je bezvětří tak to je sice trochu cítit ale pouze pro toho kdo ví kde je ta centrála. Když je sebemenší vánek tak se to rozptýlí, že to nezjistíte. V létě to smrdí více než v zimě. Asi je to teplé a tak to jde vzhůru.
Co se týče té "ťavky" za ucho polenem ve sklepě.
Mnóóó´bytovka má 8 majitelů a ti se již dávno rozhodli, že do našeho baráčku se nikdo nedostane. Dveře jsou dubové masivní a ještě je možné přes ně dát silnou závoru. Mezi oběma vchody je ve sklepě mříž. Oba zámky jsou atypické dělané na zakázku.
Přiznám se, že to byl můj nápad a potřeboval jsem mnoho fotografií ze Slovenska (cikáni), z Řecka, Kypru (negři z Afriky) a povídání o Bosně (válka) a Argentýně (kolaps infrastruktury a hospodářství) trvalo mě to 3 roky přesvědčování. Závory na hlavní vchod jsem nakonec udělal sám s kamarádem zámečníkem. Cena pouze za materiál. Tady jsem již neuspěl a šlo to z mých a ne ze společných peněz. Stejně jsem za podivína, kterej prosazuje "kraviny", které se nemohou stát
......JSME PŘECI V EVROPĚ A TADY JE NĚCO TAKOVÉHO NEMOŽNÉ...... Klasika "pštrosí politika".

Spíše teď řeším zatemnění již minule když jsme neměli (krátkodobě) šťávu tak se potom lidi v ulici zajímali jak to, že jsem svítil když oni ne ! ? ! ? I tohle může být problém. ASI ?
Miki
miki
 
Příspěvky: 234
Registrován: 02.01.2012 14:37
Bydliště: Pardubice

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvekod -pp- » 11.11.2013 20:50

Toto řešení se mi velice líbí! Sám to hodlám řešit blbovzdorně centrálu v případě potřeby přenést že sklepa na lodžii. A natáhnout prodlužky... Jedinou výhodu toho vidím v tom, že je to okamžité a mobilní řešení.
-pp-
 
Příspěvky: 27
Registrován: 04.03.2013 20:15
Bydliště: Jihlava

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvekod Kocour » 12.11.2013 21:46

urbanwarrior píše:Když jsem četl příspěvky typu "kolíky tedy budou bez proudu", je to přesně ten typ řešení, který vám pomůže do krimu a někomu jinému do penálu.


To je zřejmě reakce na můj předchozí příspěvek. Ale já si opravdu neumím představit jiné funkční řešení jak oddělit napájení ze sítě a z centrály, které by nepoužívalo elektroniku, než dvoupólový výkonový přepínač na fázi a nulák (či vícepólový na celý třífáz).

Nejpřirozenější myšlenka, to jest vyrobit si zvláštní prodlužku s vidlicí na obou koncích, shodit jistič a zapojit ji do libovolné vhodné zásuvky v pevném rozvodu, je taky jedna z nejnebezpečnějších. Vždycky mě fascinovalo jak majitelé karavanů takové prodlužky používají pro připojení do kempových rozvaděčů. Ono je jednodušší osadit na karavan standardní venkovní zásuvku, než nějaké specializované koncovky, ale pak někdo zakopne o kabel a bude potmě šmátrat po vidlici, aby ho zase zapojil...

Použité prodlužky by měly být zcela standardní a patřičně dimenzované. Když je vidlice zapojená ve zdroji, je na druhém konci relativně bezpečná zásuvka. Potíž je v tom, že běžně nejde sehnat vidlici, která by se dala osadit do panelu, čili je nutné tam mít nasvorkovaný nějaký šlahoun s vidlicí na kabel. Druhá strana šlahounu musí být bezpečně zakrytovaná v přepínači (je na ní napětí, když jede centrála). A pokud by na to někdo šel těžkotonážně a opatřil si 5,5 kW centrálu, tak na to jsou zvláštní 25 A vidlice a kabely.

U přepínače je důležité, aby nejdřív jedny kontakty odepnul a pak druhé sepnul (alespoň se domnívám, že se může výjimečně vyskytnout i takové provedení, kde se nejdřív sepnou druhé kontakty a pak rozepnou první, to by bylo samozřejmě blbě, protože by to neoddělovalo centrálu od sítě). V žádném případě nejde přepínač nahradit dvěma vypínači nebo jističi, které by se shazovaly střídavě, protože pak může někdo ve zmatku ponechat sepnuté oba. Šlo by taky použít stykač se spínacími a rozpínacími kontakty, ale měl bych trochu obavy z mechanického provedení, zda se nemůže stát, že by jedny kontakty zůstaly "slepené" při sepnutí druhých. Použití stykače mimochodem přímo vybízí k nějakému stupni automatizace, že by se napájení přepínalo podle momentálního stavu sítě, ale spíš se mi to jeví na škodu, protože není jasné, jak by se s takovým chováním vyrovnávaly domácí spotřebiče.

Tohle samozřejmě neřeší situaci, kdy by někdo jiný připojil do rozvodu nezávisle další centrálu, takže přepínač by měl být v takovém místě, aby měl člověk pevný rozvod za ním plně pod kontrolou. Taky se to týká hlavně přenosných centrál. Stabilní centrály připojené pevným rozvodem snad nepředstavují riziko nebezpečného dotykového napětí pro majitele, ačkoli problém spolehlivého oddělení od sítě je tam taky. A nejde jenom o ochranu pracovníků na shozené síti. Chtěl bych vidět, co by se stalo, kdyby se běžící výkonnější centrála připojila do sítě nesfázovaná...

Revizi vám asi na takový rozvod nikdo neudělá, ale mimořádné situace si žádají mimořádné prostředky. A co se týče připojovacích podmínek: kde není žalobce, není soudce, čili je to třeba zařídit tak, aby se spolehlivě nemohlo nikomu nic stát. Nejde o to, jestli si na to troufáte, ale jestli rozumíte chování takového zapojení i požadavkům na něj kladeným.
Kocour
VIP
 
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 21:29

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod ARNY » 13.11.2013 10:29

Takže jestli jsem to dobře pochopil. V případě, že vypadne proud, já půjdu a vyhodím to hlavní fíčko a pak třeba vezmu prodlužku s vydlicí na konci a strčím ji do nějaké zásuvky v baráku, tak mám pak ve všech zásuvkách elektřinu? Nebo ne? Nejsem elektrikář, ale myslel jsem, že se musí napojit hned někde za fíčko, aby to šlo všude.... Každopádně, pokud je vyplé fíčko, tak jsem odpojený od sítě? Ne? Asi jsou to stupidní dotazy, ale fakt jsem v tomto amatér...
ARNY
 
Příspěvky: 19
Registrován: 27.09.2012 21:43

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Wagoneer » 13.11.2013 17:32

Arny - pokud to tak uděláš, budeš mít el. jen v těch zásuvkách, které jsou pŕipojeny na tuto jednu fázi ( a pŕípadně světla, pokud jsou krmena z této samé fáze). Pŕedpokládám tŕífázový pŕívod do domu , jednofázový snad už ani nikdo nemá.
Neni to ale nejbezpečnějši. Někdo ti to fíčko omylem nahodí a po zapnutí elektriky z distribučni sítě se ti to potká a malér je na světě.
Doporučuji elektrocentrálu ( pŕedpokládám jednofazovou ) pŕipojovat na světelný okruh ručně pŕepínačem 1-0-2 a prodlužkou pŕipojit pŕímo jen ten spotŕebič, který v dané chvíli nutně potŕebuješ.
Wagoneer
Rozpadlík & Sponzor serveru
 
Příspěvky: 159
Registrován: 20.11.2011 21:14

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod maci » 13.11.2013 23:02

Výstup z elektrocentrály - fáze je vlevo, nebo vpravo? Jak to zapojili v Číně? Co když v bytě, nebo v baráku bude starý dvouvodičový rozvod? Bude fáze na ochranném kolíku?
maci
 
Příspěvky: 764
Registrován: 24.06.2012 22:22

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Kocour » 16.11.2013 18:34

Zajímavá připomínka. Ve dvouvodičovém starém rozvodu je ochranný kolík propojený s nulákem (pravá zdířka) až přímo v každé zásuvce.
Když budu uvažovat, že by Číňan měl vpravo fázi, vlevo nulák a uprostřed ochranný kolík propojený na levou zdířku, stalo by se po zapojení do dvouvodičového pevného rozvodu to, že (za předpokladu, že jinak všechny komponenty respektovaly fázi vlevo) by fáze šla pravým kolíkem k nejbližší zásuvce, kde by se to zkratlo na levý kolík, tj. nulák podle Číňana, a vyhodila by se pojistka na centrále.

Horší je, že a) naše zásuvky taky používají Francouzi a podle všeho mají fázi vpravo (!) a b) centrála může mít německou Schuko zásuvku, která je sice kompatibilní s našimi hybridními vidlicemi, ovšem umožňuje vložení vidlice dvěma různými způsoby. Čili nemusí to dokonce být ani tak, že by Číňan něco udělal blbě, ale zkrátka máme centrálu původně určenou pro jiné země (v českých pobočkách německých řetězců se dost běžně prodává elektrovybavení se Schuko zásuvkami). A konečně, zemnící kolík na centrále nemusí být vůbec zapojený, což by pak ani nevyhodilo tu pojistku :(

Tak tohle jak bezpečně řešit netuším...
Kocour
VIP
 
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 21:29

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Hohepa » 16.11.2013 19:23

Pozor ono to nebude tak jednoduché
Co je fáze ? a co nulák ?
Vždyť je to střídavé napětí a padesátkrát za vteřinu tam mám +230V a - 230V
Rozdělení těch dvou vývodů na nulák a fázi je dané tím, že nulák je zemněný ! !
Jinak řečen,o když zabodnu vodivý kolík do země tak Voltmetr na střídavé napětí bude mezi kolíkem a nulákem ukazovat 0V a mezi fází a kolíkem 230V.
Jestli centrála nebude zemněná, tak její jak nulák, tak fáze budou vůči tomu zabodnutému kolíku ukazovat 0V tedy i proti kolíku v zásuvce.
Jde tedy o to který vodič v zásuvce centrály je vyveden na kostru - rám centrály.
A to se dá ověřit i žárovkou a baterií Svítí / nesvítí.
Pokud na kostru centrály není připojen ani její "nulák" ani "fáze" je úplně jedno jak to zapojíte do rozvodu.

P.S.: Ono těch 380 V je vlastně jen třikrát 230 V mezi sebou v čase posunutých (o 120°)
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2384
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Kocour » 17.11.2013 1:04

Když na to koukám, jediné, co mě napadá, je použít ve dvouvodičových rozvodech na přívodu od centrály proudový chránič.

Pro ty, kteří neví, o co jde: proudový chránič je věcička zapojená do obvodu, která porovnává proud jdoucí od (v tomto případě) centrály a k ní. Jestliže je tam nějaký rozdíl, znamená to, že někde v průběhu obvodu odchází do země, v horším případě přes člověka, který se drží živých částí. V takovém okamžiku chránič odpojí napájení.
Kocour
VIP
 
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 21:29

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod maci » 17.11.2013 17:31

Právě na to jsem chtěl upozornit, že u elektrocentrál asi nejde určit, kde je fáze. Další velký problém vidím v tom, že do baráku se táhnou většinou 3f+N+PE. Když vyřadíte jističem fáze, tak N+PN jsou stále propojený se sítí! Co kdyby se tam dostala fáze z centrály. I když PN, N nebo PEN jsou uzemněny minimálně v trafostanici, tak stejně plně neodpojujete barák(byt) od sítě!
maci
 
Příspěvky: 764
Registrován: 24.06.2012 22:22

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod MacGyver » 17.11.2013 19:04

Jen poznámka: Síť má 4 vodiče - 3x fáze a 1x zem. Nulák se bere ze země až v domovním rozvodu.
Uživatelský avatar
MacGyver
 
Příspěvky: 3765
Registrován: 19.08.2011 8:42

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Desouza » 17.11.2013 19:30

Tak jednoduché to zas není :) . Existují různé druhy sítí .
Tu co popisuješ , To bude nejspíš TN - C - S a ta je docela častá .

Tady máte přehled druhů sítí u nás používaných .
http://www.elektrotrh.cz/elektroinstalace/druhy-stridavych-rozvodnych-siti-3
Naposledy upravil Desouza dne 17.11.2013 19:43, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
Desouza
 
Příspěvky: 793
Registrován: 02.08.2012 18:07
Bydliště: Za koncem světa

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod maci » 17.11.2013 19:33

Podle druhů sitě. TN-S v celé síti se užívá odděleně vedené ochranné vodiče
TN-C-S - funkce středního a ochranného vodiče sloučena (nejběžnější)
TN-C střední a ochranný je v celé síti sloučena do jediného vodiče.
V síti ČR se nevylučuje ani jedna možnost
maci
 
Příspěvky: 764
Registrován: 24.06.2012 22:22

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod MacGyver » 17.11.2013 19:38

Jasný - chtěl jsem to napsat selsky.
Uživatelský avatar
MacGyver
 
Příspěvky: 3765
Registrován: 19.08.2011 8:42

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Karlos » 18.11.2013 7:32

Přikládám vyjádření známého revizáka:

revizak píše:Rozvodná síť před elektroměrem, až na výjimky kdesi na Jižní Moravě je natažená 4 vodiči, třemi fázemi a jedním kombinovaným, tedy společným ochranným (PE = Proctive Earth) a středním (N = Neutro) vodičem, který se nazývá PEN. To je tedy síť TNC.

Pozor, po tomto vodiči tečou vyrovnávací proudy, tedy proudy, které vznikají nerovnoměrným zatížením jednotlivých tří fází. Vzniká ne něm proto úbytek napětí. Pro bezpečnost je třeba, aby měl potenciál (napětí) co nejbližší potenciálu země. Proto se musí pravidelně přizemňovat.
U transformátoru, na konci vedení a na konci odboček delších než 200 metrů se vytváří zemnič, který musí mít odpor menší než 5Ω nebo pozinkovaná pásovina o délce 50 metrů ve výkopu.

Vedení se dále pravidelně přizemňuje, pokud je nadzemní, tak každých 500 metrů, dále se přizemňuje každá přípojková skříň nebo rozváděč, který je dále než 100 metrů od nejbližšího uzemnění. Tady stačí odpor do 15Ω nebo 15 m pozinkované pásoviny.

Teprve za elektroměrem, tedy v domě (bytě) se z vodiče PEN udělají vodiče dva (PE a N), tento, tzv. bod rozdělení Musí být připojen na přípojnici HOP (Hlavní ochranné pospojení) což je sakra dobře uzemněný kus měděné pásoviny, na kterou jsou připojeny všechny vodivé trubky, které do objektu přicházejí (tedy voda, plyn, pára, kanalizace) je tam připojená i kotelna, kovová konstrukce výtahu, armování budovy a vůbec všechno velké a kovové, co v baráku najdete).
Pak se jedná o síť TN-C-S.

Elektrocentrála má neživé části připojené na kolík, samotná eletrocentrála by se měla přizemnit. Já to mám na chzalupě udělané tak, že elektrocentrálu mám připojenou žluto-zeleným lanem 35mm2 k HOP-ce, a rozváděč za elektroměrem mám připojený zástrčkou 5x32A do zásuvky za elektroměrem. (stačila by 4x, ale elektrocentrála má na sobě zásuvku 5x32). PEN v hlavním rozváděči mám samozřejmě s PEN v elektroměrovém rozváděči propojený natvrdo, také je připojený na HOP-ku, nevede jen přes tu zásuvku.

Když vypnou proud, za svitu nouzového osvětlení natočím elektrocentrálu, nechám jí zahřát, vytáhnu zásuvku z elektroměru, a zapíchnu jí do centrály. Do 5-ti hodin přijdou sousedi s prodlužovačkami, proto mám na baráku tři zásuvky 16A a každá má vlastní proudový chránič. Když tam nejsme, tuto operaci provede starosta (jeden ze sousedů) který má klíče a je automechanik. Ví, že musí při dolévání benzínu elektrocentrálu chcípnout a nepocmrndat ji. Dobře ví, že kdyby nám při tom chalupu podpálil, tak by ho nebožtík táta chodil strašit.

Zkoušeli jsme samozřejmě celou vesnici (25 čísel) na jednu elektrocentrálu, ale to už bylo pojaté jako cvičení civilní obrany a měli jsme odpojené trafo. Starosta musel doslova řvát do telefonu na činovníky ČEZ-u, aby nám tu hodinu odpojeného trafa dovolili. Do toho se prosím bez revizního technika a místního porucháře ČEZ-u, E-ON-u či PRE. nepouštějte.

Elektrocentrálu (záložní zdroj) který by jste mohli galvanicky (vodivě) propojit s rozvodnou soustavou pod 100 litrů neseženete.

Kabel 4x10 mm2 v gumě, zástrčka a zásuvka jsou jednoduché a blbuvzdorné a zvládne to obsloužit i Dežo Jouda, co ve škole třikrát propad.. Každý elektrikář vám to za dvě hodiny zvládne zapojit.

Sítě TN-S se vyskytují jen ve velkých budovách, které mívají i více VLASTNÍCH transformátorů, ty mají dieselagregáty, UPS-ky nebo aspoň přípojky pro MOBILNÍ dieselagregát. Další typy sítí jsou dnes už jen krajové speciality..

Jo, a platí, že pokud se jednou PEN rozdělí na PE a N, tak už se nikde nesmí znovu spojit. Elektrikáři na to mají legrační mnemotechnickou pomůcku, parafrázující katolického kněze při uzavírání církevního manželství:

Farář říká: "Co Bůh spojil, člověk nechť nerozděluje.."
Revizní technik říká: "Co elektrikář rozdělil, by už ani Pán Bůh neměl spojit dohromady.."
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Karlos » 02.01.2014 7:12

Mám zde menší ale zásadní korekturu k příspěvku výše:

Velmi důležitá věc u těch elektrocentrál:

Třífázová elektrocentrála, tedy ta, co dává tzv. motorový proud má jednu velikou nectnost.. Když je zatížená nerovnoměrně, tak se posouvá napětí na jednotlivých fázích. V praxi to znamená, že když jednu fázi zatížíte více než druhé dvě, tak na ní klesne napětí, třeba na 200V, a na druhých dvou fázích o to samé napětí stoupne, někdy i o více, když se elektrocentrála snaží buzením dotáhnout vzniklý úbytek, tedy, najednou tam máte místo 230V třeba také 260 a více Voltů na odlehčených fázích.Většina elektroniky, která má spínané zdroje by to měla vydýchat, ale žárovky a další jednoduché spotřebiče tím spolehlivě odpálíte. Čím větší elektrocentrála a čím více odběratelů elektřiny, tím menší výkyvy jsou, ale stejně.. Nedá se to uregulovat. Znamená to mít hodně předimenzovanou elektrocentrálu a stejně s tím budete mít potíže. Asi existují elektrocentrály, které něco podobného mají ošetřené, ale nejsou jednoduché a levné a v případě EMP půjdou do kopru, protože budou mít v sobě kupu elektroniky.

Takže, třífázová elektrocentrála na stavbu k pohonu míchačky, cirkulárky a podobně (třífázového spotřebiče) ano, ale na kombinovaný provoz v žádném případě, maximálně tak mít všechny jednofázové spotřebiče na STEJNÉ FÁZI a zbytkem honit maximálně pár větších motorů. I o čerpadlo u vodárny či oběhové čerpadlo ústředního topení bych měl obavy (naštěstí se už dnes dělají jednofázová) a raději bych je stejně honil přes frekvenční měnič, což je další elektronika, kterou po PA neopravíte a při EMP odejde. to už raději ty rozběhové kondenzátory a smířit se s menším výkonem.

Pak ale nikdy nevyužijete více než polovinu výkonu elektrocentrály, budete mít zbytečně výkonou mašinu, která bude mít zbytečně velkou spotřebu. Na pohon cirkulárky a míchačky raději kupte extra elektrocentrálu, která nemusí být tolik kvalitní (draha) jako ta, na kterou vám pojede barák 24/7

Takže, když rozpadlickou elektrocentrálu, tak jedině jednofázovou.

Na chalupě po rodičích mám ve studně Malyš na zalévání zahrady. Ten je do zásuvky. Darling, který má tří-fázový motor, je na jedné fázi a má rozběhové kondenzátory. Sice dává šťouchy při rozběhu, ale funguje také na jednu fázi.

Mám tam totiž elektrocentrálu, kterou připojuju přes zásuvku do baráku. Když vypnou proud, chvíli počkám a když chcípnou nouzová osvětlení (cca po hodině), tak vytáhnu zástrčku za elektroměrem, tím se galvanicky oddělím od rozvodné sítě a do všech tří fází pustím jednu a tu samou fázi, takže mi všechno svítí, ale třífázově zapojené motory by se spálily.

Sousedská výpomoc spočívá v tom, že sousedé přijdou s prodlužovačkami a píchnou se do venkovních zásuvek, jsou tam tři vedle sebe, jednu pro Frantu, druhou pro Jozefa a třetí pro Láďu,:D a všechny jednofázové a sousedé si vodu pumpují do kýblů, ale svítí a topí.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Mates8 » 17.01.2018 0:47

Zdravím vás, sice už je vaše konverzace trošku starší ale pořád pro mě aktuální. Chci si do rodinného domu připojit elektrocentrálu na nouzový provoz bez elektriky, které na vsi mám nedostatek a výpadky jsou čím dál častější. Co zde píšete, tak v mém postupu jsem se tu utvrdil, že toto mám vymyšlené stejně jak píšete s více pojistnými prvky, jen nevím jedinou věc kterou jsem se zde nedočetl jak je to tedy s nulákem?

Mám doma ještě rozvod v hliníku a částečně v mědi, ale to není problém, jde mi spíš o to když budu dodávat proud z centrály tak si to ošetřím fázovým přepínačem a to tak aby se mi fáze nikdy nepotkali, ale co s nulákem? Ten se setká vždycky. Nestane se nějaký problém, když proud pustí a já budu mít napíchnutou centrálu a nebude vypnutý PEN do sítě, nebo musím mít i přepínač pro PEN do sítě a Nulák k centrále? Takže nevím zda by vadilo, kdyby se oba potkali. Upozorňuji že postaru se PEN nerozdělovat a bral se v rozvodné skříni jako nulák, čili do baráku mám 3 fáze a PEN, který je hnedle ve skříni přechází v N.

Děkuji za odpověď.
Mates8
 
Příspěvky: 7
Registrován: 17.01.2018 0:33

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod gravedigger » 17.01.2018 6:46

Sežeň si elektrikáře, než uděláš průser.
Uživatelský avatar
gravedigger
 
Příspěvky: 359
Registrován: 22.01.2011 20:40

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod krvfx » 17.01.2018 6:54

Vodič PEN je připojený na svorkovnici, která má zemní potenciál. A ideálně je ještě přizemněná. Vodič PEN hlavně nikdy nikde nerozpojovat! Doporučil bych instalaci svěřit zkušenému elektrikáři.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1550
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Instalace elektrocentrály na bytový rozvod

Příspěvekod Mates8 » 17.01.2018 12:08

Děkuji za vaše názory sice sem nedostal tu odpověď co jsem potřebovala, ale informoval jsem se jinde. Dnes odzkoušeno a v pořádku. Fáze chodí tam kde má :) a nikde žádné problémy. K mému dotazu pro ostatní odpovídám, že není třeba nic rozpojovat, neboť jak psal krvfx tak má PEN pouze zemnící potenciál a nic se tedy při přepínání nestane. Opak je u fází, ty se nesmí nikdy ze sítě a z centrály potkat, což ví i školáci.

Jen pro informace nejsem sice elektrikář, ale už mám za sebou udělané komplet el. na 3x RD a 2x byt, kdy jsem na toto měl vždy dělanou revizi a vše v pořádku, i revizák se divil, že to není možné, že to dovedu vše podle norem a bez jediné vady :D Jen jsem centrálu, či jiný zdroj nikdy do okruhu nezapojoval, což už teď není problém.

Děkuji za reakce.
Mates8
 
Příspěvky: 7
Registrován: 17.01.2018 0:33

PředchozíDalší

Zpět na Přežití v obydlených oblastech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků